Публікації в ЗМІ

{/to_list}

29 серпня 2013 р.

Актуальна тема дня.Складнощі зарахування авансових внесків з податку на прибуток. Коментар Дмитра Сушко, видавництво Юрист & Закон Актуальна тема дня.

З 4 серпня 2013 року вступив в дію Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо об'єктів нерухомості» №403-VII від 04.07.2013 , яким внесено деякі зміни до п. 57.1 Податкового кодексу, які стосуються правил нарахування та сплати авансового внеску з податку на прибуток.

Основна суть нововведення полягає в тому, що сума авансових внесків з податку на прибуток зменшується на суму сплачених авансових внесків з податку на прибуток при виплаті дивідендів. Також передбачено перенесення зарахування авансових внесків з податку на прибуток, сплачених при виплаті дивідендів, на наступні періоди сплати авансового внеску, до їх повного погашення.

Платники податків нарешті дочекалися законодавчого врегулювання цього питання, адже раніше це право доводилось відстоювати в судовому порядку (наприклад, Постанова Донецького окружного адміністративного суду від 01.04.2013р. у справі №805/3093/13-а).

Але цього виявилось недостатньо, адже є складнощі з реалізацією такого зарахування, які ми розглянемо далі на можливих варіантах.

Перший варіант, скористатися п. 43.3 Податкового кодексу, та надати до податкової лист з проханням зарахувати надміру сплачені суми авансових внесків з податку на прибуток при виплаті дивідендів в рахунок авансового внеску, визначеного п. 57.1 Податкового кодексу. Проте законодавство дозволяє зараховувати лише надміру або помилково сплачені суми податків. Авансовий внесок при виплаті дивідендів не є ані надмірно, ані помилково сплаченим, і не є узгодженим податковим зобов’язанням платника податку.

Другий варіант, подання платником податків податкової декларації за будь-який звітний період поточного року, в якій би зазначалася сума сплаченого авансового внеску при виплаті дивідендів, а в податковій цей рядок, разом із підтвердженням про фактичну сплату, відносився одразу до переплати з авансового внеску з податку на прибуток за п. 57.1. Проте, більшість підприємств, що сплачують авансові внески за п. 57.1, до кінця поточного року жодної декларації не подадуть, а отже для них такий варіант є неприйнятним, окрім тих, які терпляче перенесуть зарахування за такою сплатою на наступний рік.

Третій варіант, передбачити в програмі державної податкової служби зарахування отриманих платежів з кодом 125 «Авансові внески, нараховані на суму дивідендів та прирівняних до них платежів» в рахунок авансового внеску за п. 57.1 Податкового кодексу. Складність даного методу нажаль об’єктивно оцінити не можемо, оскільки механізм роботи податкової бази даних та програми з її обробки нам невідомий. Крім того, одним з недоліків такого варіанту буде відсутність впевненості в бухгалтера про правильне зарахування суми сплачених податків за відповідними напрямками, а порушення терміну сплати авансового платежу за п. 57.1 ПКУ несе за собою штраф та пеню.

Висновок:

Отже, сподіваємось на оперативне роз’яснення від Міністерства доходів та зборів України, а поки доводиться сумно констатувати, що на місцях в державній податковій службі у відділі адміністрування нарахувань та надходжень податків, нічого не знають про такі зміни. Нажаль, це дає підстави зробити висновок, що все ж таки більш прийнятним для податківців буде другий із розглянутих нами варіантів, а це означає, що більшості підприємств прийдеться чекати нового року для проведення механізму зарахування. Будемо дуже сподіватися, що у своїх висновках ми помиляємось, і зарахування почнуться вже в цьому році.

Оригінал статті на укр, pdf, Юрист&Закон

За матеріалами: Юрист & Закон