Публікації в ЗМІ

{/to_list}

24 липня 2013 р.

Запропоноване Міндоходів зниження ставки ПДВ супроводжується введенням додаткових нарахувань, коментар Дмитра Сушко, Інтерфакс-Україна Київ. 24 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Запропоноване Міністерством доходів і зборів зниження ставки ПДВ до 9%, проте, супроводжується введенням додаткових нарахувань, відзначають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" юристи.

Зокрема, керуючий партнер аудиторської компанії PSP Audit Дмитро Сушко зазначає, що запропоноване зменшення ставки податку при цьому вводить додаткову ставку 2% від суми реалізації товарів (робіт, послуг).

При цьому залишається ставка податку за експортними операціями 0% для експортерів, але вводиться додатково 1% від суми реалізації товарів.

"Тим самим фіскали досягають законодавчо уставленого мінімального рівня податкового навантаження у розмірі 1-2% від обороту і намагаються вирішити проблему дефіциту держбюджету збільшенням податкового тягаря на бізнес", - вважає Д. Сушко.

За словами старшого юриста податкової практики АО Arzinger Світлани Мовний, податок, нарахований за додатковою ставкою 2% (для операцій, оподатковуваних за основною ставкою 9%) або 1% (для операцій, оподатковуваних за нульовою ставкою), обчислюватиметься окремо, окремо вказуватися в податкової звітності та в будь-якому випадку сплачуватися до державного бюджету.

"При цьому відповідно змінюється і механізм розрахунку та отримання платниками податків бюджетного відшкодування, в розрахунку якого прийматимуть участь податкові зобов'язання, нараховані за основною (9%) ставкою", - говорить С.Язикова.

Крім того, Д. Сушко зазначає, що Міндоходів пропонує кардинально змінити принцип розрахунку бази оподаткування, виключивши з Податкового кодексу так зване "правило першої події" і наблизити цей механізм до діючого в даний час методом нарахування в оподаткуванні підприємства.

За словами С.Язиковой, скасування правила "першої події" наблизить правила визначення податкових зобов'язань з ПДВ до правил визначення витрат і доходів для цілей податку на прибуток.

С.Язикова зазначила, що чинна редакція Податкового кодексу передбачає два види неоподатковуваних операцій - "операції, що не є об'єктом оподаткування", і "операції, звільнені від оподаткування".

"Оскільки і ті, і другі операції, по суті, представляли собою пільгові операції, законопроект передбачає уніфікувати використовувану термінологію, виключивши з ужитку визначення "операції, звільнені від оподаткування ", і відповідну статтю з кодексу. Ті операції, для яких пільговий режим збережеться, поповнять перелік операцій, які не є об'єктом оподаткування, однак істотна частина "звільнених" операцій буде виключена з кодексу разом з відповідною статтею, внаслідок чого пільги фактично будуть істотно скорочені ", - сказала вона.

За словами юриста, автори законопроекту планують його набуття чинності з 1 січня 2014 року, що порушує один з основоположних принципів податкового законодавства, відповідно до якого подібні податкові зміни можуть вноситися не менш ніж за 6 місяців до початку нового бюджетного року, в якому вони почнуть діяти.

Як повідомлялося, Міндоходів оприлюднило законопроект внесень змін до Податкового кодексу, що передбачає, зокрема, зниження податку на додану вартість (ПДВ) з 1 січня 2014 року зі 17% до 9% і одночасно скасування пільг з цього податку, а введення в якості компенсації податку з обороту зі ставками 1% і 2%.

Міністерство очікує, що запропоновані зміни збільшать надходження до бюджету приблизно на 22 млрд грн.