Публікації в ЗМІ

МІНФІН Блоги: чого чекати від фінансових векселів, коментар Наталії Салової

9 липня 2013 р.

МІНФІН Блоги: чого чекати від фінансових векселів, коментар Наталії Салової

У будь-яких змінах можна знайти як позитивний, так і негативний ефект. Все залежить від точки зору з якою розглядається ситуація. Як мінімум, в питанні появи на ринку фінансових векселів позитивним є той факт, що дані зміни не торкнуться дрібних підприємців.

Але зупинимося на більш неприємних наслідках, які торкнуться, насамперед, середнього та великого бізнесу. Саме ці підприємства незабаром можуть зіткнутися з проблемою нестачі грошових коштів. У першу чергу ця проблема актуалізується для підприємств-експортерів, які є головними претендентами на відшкодування ПДВ з бюджету.

В результаті випуску фінансових векселів, підприємства втратять можливість отримати «живі» оборотні кошти. Йдеться про мільйони гривень, які замість того, щоб лягти на розрахунковий рахунок платника, будуть повернуті у вигляді паперів з сумнівною прибутковістю і терміном погашення через 5 років.

Алгоритм бюджетного відшкодування чітко прописаний в Податковому кодексі України, і він працює. І от було вирішено його змінити. А потім нібито знову все стане на свої місця. Воно, напевно, так і буде. Тільки перш власники векселів будуть змушені швидше позбутися від звалившихся на їхню голову «щастя» у вигляді цих паперів. А диктувати умови їм будуть кілька компаній, згодних купувати такі векселі. Зрозуміло, що з великою вигодою для себе.

Висновок наступний: гряде зменшення оборотних коштів на підприємствах, що призведе до збільшення термінів погашення заборгованостей між ними, збільшення бартерних операцій і кризи неплатежів в цілому по країні. Що дозволяє з такою впевненістю говорити про негативні наслідки випуску векселів? Безцінний і сумний досвід минулих років.

Всі ми пам'ятаємо, що кілька років тому, по суті, за допомогою таких же паперів вже була здійснена реструктуризація бюджетного боргу. У результаті підприємства, які їх отримали, змушені були продавати їх зі знижкою 60-70%% особам, які мають доступ до бюджетних грошей, щоб хоч якимось чином отримати оборотні кошти. Цього ж можна очікувати і сьогодні.

Апологети фінансових векселів можуть говорити про протилежний ефект. Що ж, близьке майбутнє нас розсудить. Моя думка - векселі тільки ускладнять економічну ситуацію в Україні. Ефективним вексель може бути в тому випадку, якщо він приносить дохід власнику.

А пропоновані векселя навіть власну вартість не збережуть через 5 років. Адже їх прибутковість вже сьогодні в два рази нижче середнього рівня офіційної інфляції за останні кілька років.