Публікації в ЗМІ

{/to_list}

Закон щодо трансфертного ціноутворення стане інструментом для досягнення політичної лояльності в Україні - експерт, ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА, коментар Дмитра Сушко

5 липня 2013 р.

Київ. 5 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - ухвалений 4 липня закон щодо трансфертного ціноутворення вплине на інтереси великого бізнесу і середнього з іноземними інвестиціями, збільшить податкове навантаження для деяких платників податків, а також стане додатковим інструментом для досягнення політичної лояльності окремих осіб. Таку оцінку вказаному документу дав керуючий партнер PSP Audit Дмитро Сушко.

"На користь того, що бізнесу в Україні буде нелегко, вказує і той факт, що у прийнятому документі залишилися практично всі суперечливі моменти, проти яких активно виступали експерти, бізнес і навіть профільні комітети Верховної Ради. Фіскали отримали дуже суттєвий інструмент для впливу на бізнес , і, як показує досвід, вітчизняна практика застосування подібних інструментів - дуже вибіркова і політизована ", - сказав він.

Зі слів Д. Сушко, у прийнятій редакції закону збереглася "найбільш неоднозначна норма законопроекту - щодо контролю над внутрішніми операціями". "У ній порушуються всі принципи трансфертного ціноутворення, що діють сьогодні у цивілізованому світі. Визначення "пов'язані особи" залишилося досить широким, а звітність по контрольованих операціях складна, тільки штраф за неповне надання інформації -100 мінімальних зарплат", - сказав він.

На думку Д. Сушко, бізнес, особливо великий, а також середній з іноземними інвестиціями, який імпортує товар у одного постачальника на суму понад 50 млн грн. на рік, у наступні три роки будуть змушувати заплатити 20 млрд грн.

"Саме на таку суму Міністерство доходів і зборів запланувало надходження до бюджету від ухвалення цього закону", - сказав Д. Сушко.

Зі слів експерта, розмір штрафів "залишився критичним для бізнесу - це 5% від обсягу операцій".

"Раніше представники уряду відзначали, що така ставка штрафу дійсно завищена, планували її до другого читання переглянути. Залишили тільки умову штрафувати 1 грн. в перший рік застосування норм закону по донарахованим сумам податків, а за неподання звітності або неповну подачу інформації штрафи залишилися кабальними" , - сказав він.

У той же час Д. Сушко назвав позитивним поширення контролю внутрішніх операцій на збиткові або ті, які користуються податковими пільгами підприємства.

Як повідомлялося, Верховна Рада 4 липня 321-м голосом прийняла урядовий законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення" (№ 2515).

Міндоходів спочатку розраховувало, що прийняття цього закону принесе бюджету додатково 20 млрд грн. протягом трьох років, і в ході його доопрацювання до другого читання змогло відстояти практично всі принципові положення документа. Зокрема, у ньому збереглася норма про контроль внутрішніх операцій, яку різко критикував навіть профільний комітет парламенту. Депутатам вдалося лише звузити такий контроль до підприємств, які є збитковими або мають податкові пільги.

Крім цього, закон передбачає контроль над ціноутворенням операцій з резидентами всіх країн, де рівень податку на прибуток мінімум на 5% нижче, ніж в Україні, а не тільки з резидентами офшорів, як пропонували багато депутатів.

Збережений також нижній поріг контролюючий операцій у розмірі 50 млн грн. і визначення пов'язаних осіб, яке більшість депутатів критикували за зайву широту і нечіткість.

Закон у разі підписання президентом набуде чинності з 1 вересня 2013 року. За матеріалами: ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА