Публікації в ЗМІ

{/to_list}

18 червня 2013 р.

Введення штрафних санкцій за порушення правил застосування РРО з 01.07.2013р.Юрист & Закон. Коментар Дмитра Сушко Дмитро Сушко ,керуючий партнер PSP Audit 14.06.2013 -18.06.2013, № 43

ЗАХИСТ ПРАВ ТА ІНТЕРЕСІВ

З 1 січня 2013 набрали чинності зміни до Закону України «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95р. №265/95-ВР (далі - ЗУ №265/95-ВР). Змінами передбачено створення реєстраторами розрахункових операції контрольних стрічок в електронному вигляді. Електронну контрольну стрічку реєстраторів розрахункових операцій та модемів призначено для передачі копій сформованих РРО розрахункових документів і фіскальних звітних чеків у електронному вигляді дротовими або бездротовими каналами зв’язку до органів податкової служби.

Проте відповідальність за недотримання норм електронного звітування починає діяти тільки з 01.07.2013р. Відповідальність за порушення неподання до органів державної податкової служби звітності, пов'язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій, розрахункових книжок та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків з реєстраторів розрахункових операцій по дротових або бездротових каналах зв'язку передбачає накладення штрафу в розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У відповідності до п. 11 ст. 3 ЗУ №265/95-ВР підприємства зобов’язані проводити розрахункові операції через реєстратори розрахункових операцій з використанням режиму попереднього програмування найменування, цін товарів (послуг) та обліку їх кількості. Порушення обліку кількості товарів тягне за собою відповідальність, передбачену ст. 20 ЗУ №265/95-ВР, яку буде уточнено з 01.07.2013 року стосовно відсутності обліку товарів, за якими може бути застосована фінансова санкція, саме за місцем реалізації та зберігання. Стаття 20 ЗУ №265/95-ВР матиме наступний вигляд:

«До суб'єктів господарювання, що здійснюють реалізацію товарів, які не обліковані у встановленому порядку, застосовується фінансова санкція у розмірі подвійної вартості необлікованих товарів, які не обліковані за місцем реалізації та зберігання, за цінами реалізації, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Крім того, нещодавно Наказом Міністерства доходів і зборів України «Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій» від 26.04.2013р. №82 перезатверджено перелік РРО, що можуть застосовуватися в діяльності підприємства. Підприємствам бажано в короткі терміни перевірити наявність своїх касових апаратів в новому списку.

ВИСНОВОК: Враховуючи вищенаведене, для уникнення застосування штрафних санкцій з 01.07.2013р. за незвітування, неподання розрахункових книжок та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків з реєстраторів розрахункових операцій по дротових або бездротових каналах, підприємствам слід забезпечити підключення касових апаратів, згідно встановленого переліку, до мережі Інтернет та забезпечити їх діяльність відповідно до встановлених норм ЗУ №265. Крім того, для уникнення застосування штрафних санкцій передбачених статтею 20 ЗУ №265/95-ВР, підприємства повинні забезпечити правильне попереднє програмування касових апаратів стосовно кількісного обліку товарів в місцях реалізації та зберігання.

Повна версія статті на укр, pdf, Закон&Юрист