Публікації в ЗМІ

{/to_list}

Ініціативи Міндоходів щодо зміни механізму визначення податку на прибуток можуть підвищити значимість фінзвітності - експерт, Інтерфакс-Україна, коментар Дмитра Сушко

6 червня 2013 р.

Київ. 5 червня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Ініціативи Міністерства доходів і зборів щодо зміни механізму визначення податку на прибуток можуть підвищити значимість фінансової звітності, адже її показники з урахуванням податкових коригувань стануть базовими для визначення суми податку.

Таку думку агентству "Інтерфакс-Україна" висловив керуючий партнер аудиторської компанії PSP Audit Дмитро Сушко, коментуючи законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України", розміщений на сайті відомства.

За словами Д. Сушко, представлений Міндоходів законопроект пропонує змінити механізм визначення суми податку. "Головне нововведення документа - об'єкт для оподаткування податком на прибуток пропонується визначати за правилами бухгалтерського обліку з подальшими коригуваннями. За змістом норми кодексу, які сьогодні визначають статті, що зменшують податкові витрати, і пропонується назвати цими самими" податковими коригуваннями ", - сказав він.

У той же час, за словами аудитора, основною метою законопроекту є пошук більш простого способу перевірки показників податкової звітності. "Як показує практика, рівень кадрів податкової служби з кожним роком стає все нижче і нижче. Досвідчені кадри йдуть на пенсію, молоде покоління не затримується. Залишаються ті, хто готовий давати план-якими шляхами, але таким катастрофічно не вистачає знань, щоб знайти і грамотно описати можливі порушення. Розрахувати самостійно об'єкт оподаткування, виходячи з представлених ним даних бухгалтерського обліку та документів, вони часто просто не можуть ", - сказав він.

Д. Сушко зазначив, що почастішав підхід до обгрунтування своєї позиції податкової - "це безтоварність угоди чи банальне невизнання податковими будь-яких витрат".

"Така слабка позиція навіть при всій спрямованості судів у бік наповнення скарбниці призводить до того, що реальні надходження від донарахувань до бюджету не сходяться з планами податкової", - констатував він. Зі слів Д. Сушко, для заповнення декларації з податку на прибуток за новою формою, вивчення впливу статей податкових коригувань на об'єкт оподаткування необхідно додатковий час. Зокрема, якщо раніше підприємства, що мають структурні підрозділи, могли вибрати консолідовану сплату податку та сплачувати податок тільки за місцем реєстрації, то в разі прийняття ініціативи Міндоходів виникає зобов'язання у будь-якому випадку визначати суму податку залежно від питомої ваги витрат кожного з підрозділів з ??перерахуванням її до бюджету за місцем реєстрації підрозділу.

"Тут закладений ризик того, що якщо підприємство буде уникати офіційної реєстрації структурного підрозділу, то при документальній перевірці може бути встановлено такий факт, і підприємству у регіонах, де такі підрозділи не були зареєстровані, будуть нараховані недоплати податку і штрафи, а за місцем реєстрації самого підприємства це буде звичайна переплата податку ", - сказав він.