Публікації в ЗМІ

{/to_list}

З "тіні" виведуть 80 млрд. грн зарплат українців, портал Maanimo, коментар Дмитра Сушко

26 лютого 2013 р.

Зниження Кабміном єдиного соціального внеску дозволить вивести з «тіні» 80 млрд. грн зарплат українців, вважає керуючий партнер аудиторської компанії PSP Audit Дмитро Сушко.

«Рішення знизити ставку соцвнеску до 15% може змінити ставлення бізнесу до виплати зарплати в конверті. Правда, навряд чи це принесе значні доходи до бюджету країни, але підвищить можливість виплати офіційної заробітної плати. За оцінками аналітиків, річний оборот «тіньової зарплати» становить близько 400 млрд. грн. У підсумку, бізнес може і виведе близько 80 млрд грн із цієї суми. Решта 320 млрд грн все ж таки залишаться «в тіні». Якщо врахувати 30% з детінізованной суми, то ми отримаємо близько 25-30 млрд грн додаткових надходжень до держбюджету, це десь одна шістнадцята його частину », - вирахував експерт.

Він також зазначив, що головною перешкодою для зниження єдиного соцвнеску може стати політична нестабільність у Верховній Раді: для зміни ставки внеску необхідно вносити зміни до держбюджету-2013 і корективи в кілька спеціалізованих законів.«Будь-які зміни можемо очікувати не раніше ніж два-три місяці. Навіть якщо закони приймуть, їх треба втілити в життя, на що теж потрібен час і гроші », - зазначив Дмитро Сушко.

Складно зниження єдиного соцвнеску буде проходити ще й через лобістські дії противників ідеї. Зокрема Асоціації роботодавців і профспілок, які не хочуть бути остаточно відлученими від фінансових потоків фондів: і ті й інші сьогодні близькі до орбіти впливу бізнесмена Дмитра Фірташа і голови Адміністрації Президента Сергія Льовочкіна, для яких соцфонди залишилися практично єдиним неперекритим «сімейними» каналом доступу до бюджетних ресурсів. Боротьба за нього, по всій видимості, і призвела до активізації критики проекту Міндоходів з боку «співчуваючих» Льовочкіну-Фірташу комуністів і УДАРівців, в списку яких багато людей, близьких до акціонерів «РосУкрЕнерго». Тримаються за свої повноваження і керівники самих соцфондів, які позбудуться можливості на свій розсуд розпоряджатися державними фінансами.

Нагадаємо, що перший віце-прем'єр Сергій Арбузов заявив недавно про плани Кабміну внести до Верховної Ради законопроекти про зниження ставки єдиного соціального внеску (ЄСВ) до 15% і розширити шкали прогресивного податку на доходи фізичних осіб із зниженням мінімальної ставки до 10% в лютому-березні. «З метою ліквідації умов для існування тіньового сектора економіки і перенесення податкового навантаження на більш платоспроможну категорію громадян планується зниження нарахувань на фонд оплати праці шляхом суттєвого зменшення ставки єдиного соцвнеску», - зазначив він.

В даний час ставка ЄСВ, яку сплачує роботодавець, становить від 34,7% до 49,7%, крім того ще від 2,6% до 3,6% утримується безпосередньо із працівника.

За матеріалами порталу Maanimo