Публікації в ЗМІ

{/to_list}

Можливість зарахування переплати з податку на прибуток в рахунок оплати авансового внеску залишається проблемним питанням для бізнесу, Інтерфакс Україна, коментар Дмитра Сушко

25 лютого 2013 р.

Київ. 25 лютого. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Одним із проблемних питань для бізнесу була і залишається можливість зарахування переплати з податку на прибуток в рахунок оплати авансового внеску, вважає керуючий партнер PSP Audit Дмитро Сушко.

У коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок він сказав, що незважаючи на те, що податкова служба у своїх роз'ясненнях виступила категорично проти, деякі з підприємств подали заявку на зарахування сум переплати в рахунок такого платежу, і вже починаючи з 22 січня почали отримувати податкові повідомлення-рішення про несвоєчасну сплату податку.

"Вважаючи марною тратою часу апеляцію до податкової в цьому питанні, підприємства звертаються відразу до суду", - сказав він. У той же час Д.Сушко проінформував про першу позитивну судової практики з даного питання: постанову Харківського окружного адміністративного суду від 31 січня поточного року.

"У позовній заяві підприємство вказало, що в листі просило віднести суми переплати з податку на прибуток в рахунок авансових внесків, чого податкова не зробила. Суд встав на сторону підприємства та зобов'язав податкову провести такий залік. При цьому суд у своєму рішенні визнав те, що податкова повинна була зробити таке зарахування навіть без листа підприємства ", - пояснив аудитор.

Д.Сушко підкреслив неможливість сплати авансового внеску за лютий, оскільки з 18 січня 2013 платіж по авансовому внеску з податку на прибуток отримав окрему бюджетну класифікацію.

"Однак Податковим кодексом не заборонено проводити зарахування надміру сплачених податків у рахунок інших платежів, але такий залік проводиться за відповідною заявою підприємства", - резюмував він.