{/to_list}

У якому стані фінансовий аудит в Україні?

2 січня 2013 р.

У якому стані фінансовий аудит в Україні?

Аудит фінансової звітності, виконаний за вимогами міжнародних стандартів, -послуга,яка користується найбільшим попитом і добре оплачується. Більшу частину таких замовлень доручають виконувати представникам «великої четвірки». В основному це відбувається завдяки тому, що ці компанії всесвітньо відомі і присутні на ринку впродовж значно довшого часу, ніж існує фінансовий аудит в Україні. У нашій країні представники західних компаній і великі українські компанії, які отримують кредити та інвестиції, не мають права вибору, крім Big 4. У якійсь мірі відбулася монополізація ринку. Але в останні 5-7 років з'явилися компанії, які наближаються до рівня компаній «великої четвірки», створюючи разом з ними «велику шістку». Бізнес таких компаній заснований на наданні своїх послуг від імені вже відомого у світі бренду. Як правило, такі працюють над тими проектами, якими не можуть займатися представники «великої четвірки» за великої кількості інших замовлень або ж не хочуть через фінансову непривабливість.

В Україні фінансова звітність здійснюється за нашими стандартами. Тому для проведення аудиту підприємства необхідно скласти звіт за міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ). За міжнародними стандартами аудиту один і той же аудитор не має права складати звітність і виконувати фінансовий аудит. Незважаючи на це, представники «великої четвірки» примудряються виконувати і те і інше, оскільки не хочуть втрачати грошової вигоди .

Аудит фінансових результатів це не все чим займаються представники другого рівня. Вони є конкурентоспроможними фахівцями з консалтингу, аутсорсингу бізнес-процесів, бухгалтерських експертиз, автоматизації податкового обліку. У цих напрямках вони знаходяться на одному рівні з компаніями Big 4. Але головне для підприємства - знайти розумну відповідність якісті та ціни.

Якість таких компаній підтверджують рекомендації клієнтів, участь у різних рейтингах, хороша матеріально-технічна база, членство у міжнародній професійній організації, страхування ризиків, контроль якості, присутність осіб,що надають право на проведення аудиту спеціального призначення. Кількість таких компаній відповідає кількості міжнародних професійних організацій, які кожен квартал знаходяться на верхівці міжнародних рейтингів ТОП-35 за кількістю офісів і персоналу і за обсягом реалізації.

Небагатьом із представників другого рівня вдається працювати з клієнтом на довгостроковій основі. Виграти тендер мало. Важливо зробити якісно перший аудит підприємства, а ще більш важливіше, якщо вам довірили аудиторське абонентське обслуговування, тримати високий рівень якості. Для досягнення таких результатів необхідно сформувати висококваліфіковану команду. Постійне навчання кадрів вимагає не малих грошових вкладень, але глибоке знання бухгалтерського та податкового обліку, процедур аудиту фінансової звітності - це запорука успішного бізнесу у сфері аудиту. Також не останню роль відіграє забезпечення персоналу новими технологіями для полегшення їхньої праці. Усі ці зобов'язання роблять бізнес не настільки прибутковим, як усі думають. Аудит фінансових результатів - це безперервна робота для терплячих людей, які закохані в цю професію і насолоджуються своїми досягненнями в цій нелегкій справі.

Компанії третього ешелону кількісно займають 90% ринку в сфері аудиту. Це невеликі маловідомі компанії з кількох людей. Найчастіше у них немає гарантій якості, власних методик аудиту, матеріально-технічної бази, в основному їх діяльність спрямована на невеликий бухгалтерський сервіс. Вартість послуг цих компаній невисока, і клієнти які хочуть заощадити найчастіше віддають перевагу саме їх, як наслідок не рідкість випадки, що якісний сервіс вони не отримують.