Публикации в СМИ

Об особенностях представления деклараций по налогу на прибыль и уплаты налога в 2013, Юрист & Закон, комментарий Дмитрия Сушко

24 января 2013 г.

По материалам Юрист&Закон

На языке оригинала:

Пункт 57.1 статті 57 та пункт 2 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України № 2755-VI від 02.12.2010 р. (далі - Кодекс) не надавали відповідей на багато питань, що стосувались особливостей подання декларацій з податку на прибуток та сплати податку у 2013 році. Тому уповноважена на це Державна податкова служба України наказом від 21.12.2012 р. № 1171 затвердила Узагальнюючу податкову консультацію щодо особливостей подання декларацій з податку на прибуток та сплати податку у 2013 році, де спробувала допомогти розібратись з деякими питаннями. Що саме з цього вийшло, ми спробуємо проаналізувати, адже документ чекало багато платників податків, навіть тих, хто себе відносив до переліку звільнених.

Звільнені від сплати авансових внесків

Нагадаємо, що за Кодексом до їх числа потрапили ті, чий оподатковуваний дохід за останній рік не перевищує 10 млн. грн., а також підприємства, які не отримали прибутку або отримали збиток за підсумками такого року, виробники сільгосппродукції, неприбуткові установи та новостворені платники податків, які зареєстровані протягом звітного року.

В роз'ясненні цей перелік розширився підприємствами, які пройшли державну реєстрацію та взяті на облік як платники податку на прибуток в органах державної податкової служби протягом IV кварталу року, що передує звітному. Тобто, якщо підприємство, яке не є платником податку на прибуток, а, наприклад, перебуває на спрощеній системі оподаткування і у поточному році вирішить стати платником податку на загальних підставах, то, якщо такий перехід відбудеться протягом останнього кварталу року, в наступному році підприємство не сплачуватиме авансові внески.

До речі, новостворені платники, на думку податкової, це ті, що виконали 2 умови: пройшли державну реєстрацію та взяті на облік як платники податку на прибуток в органах державної податкової служби протягом року, у якому передбачена сплата авансових внесків. Якщо дохід такого платника за 2012 рік перевищує 10 мільйонів гривень і він має прибутки, то авансові внески у січні -лютому 2013 року сплачувати не потрібно, розпочинається сплата внесків, розрахованих за даними декларації за 2012 рік, з березня 2013 року. Але цей випадок розглянуто податківцями лише для платника, зареєстрованого у III кварталі 2012 року, який не мав подавати декларацію за 9 місяців 2012 року, а ось для тих, хто мав обов'язок подавати таку декларацію і був зареєстрований у I півріччі 2012 року, питання щодо необхідності сплати внесків за січень - лютий 2012 року залишилось без відповіді.

Дмитро Сушко, аудитор, судовий експерт, к. е. н., PSP Audit

Полная версия на укр., pdf