Фискальные чеки составлены с 16 января на негосударственном языке создают риск дополнительного налогообложения

18 января 2021 г.

На языке оригинала.

16 січня 2021 року набирає чинності 30 стаття Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» №2704 від 25.04.2019р.

Відповідно до зазначеної статті мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова.

Підприємства, установи та організації всіх форм власності, фізичні особи - підприємці, інші суб’єкти господарювання, що обслуговують споживачів (крім випадків, встановлених частиною третьою цієї статті), здійснюють обслуговування та надають інформацію про товари (послуги), у тому числі через інтернет-магазини та інтернет-каталоги, державною мовою. Інформація державною мовою може дублюватися іншими мовами.

Зазначене положення поширюватиметься і на мову фіскальних чеків.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» №265/95-ВР від 06.07.1995р. фіскальний чек є розрахунковим документом. Крім того, він не містить усіх обов’язкових реквізитів, визначених ст.9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» №996-XIV від 16.07.1999р. Тобто, стверджувати про те, що фіскальний чек є первинним документом і може складатися іноземною мовою (п.1.3 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Міністерства фінансів України №88 від 24.05.1995р.) буде некоректно.

Отже, за формального підходу контролюючого органу, фіскальні чеки, які після 15 січня 2021 року складені недержавною мовою можуть бути визнані такими, що не відповідають законодавству. Як наслідок, контролюючий орган може не визнати підтвердження понесених витрат за авансовими звітами (через відсутність розрахункового документу) та оподаткувати такі виплати, як додаткове благо працівника.