6 июня 2017 г.

Обновленная декларация по налогу на прибыль

Форму декларації з податку на прибуток підприємств було змінено Наказом Міністерства фінансів України «Про внесення змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств» №467 від 28.04.2017р. (далі - Наказ №647). Наказ №467 готується до опублікування в «Офіційному віснику України» №45 за 09.06.2017р. та набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Нагадаємо, зміни в частині оподаткування податком на прибуток було внесено Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» №1797-VIIІ від 21.12.2016р., яким запроваджено, зокрема:

При цьому, сам проект наказу Мінфіну щодо внесення змін у форму декларації з податку на прибуток, було оприлюднено ще 22.03.2017р. (доступний він за посиланням). Проте, до граничного терміну подання податкової звітності за І квартал 2017 року, зміни до форми податкової декларації з податку на прибуток підприємств не набули чинності.

Таким чином, імовірно, декларацію з податку на прибуток підприємств за новою формою необхідно буде подавати уже за І-ше півріччя 2017 року.

Отож, форму податкової декларації викладено у новій редакції, зокрема з’явилися нові рядки:

У свою чергу, з декларації вилучили рядки, пов’язані з розрахунком авансових внесків із податку на прибуток (рядок 26), та рядки щодо виправлення помилок по авансових внесках - рядки 36, 37, 38 та 39.

Найістотніших змін зазнав Додаток РІ, який доповнено рядом нових різниць (див.табл.1).

Обновленная декларация по налогу на прибыль

У Додатку ЗП «Зменшення нарахованої суми податку» вилучено рядки:

Доповнено Додаток ПН «Звіт про виплачені доходи нерезиденту-юрособі», а саме - додано нові рядки:

Змінено Додаток ТЦ «Самостійне коригування ціни контрольованої операції і сум податкових зобов’язань платника податку», а саме:

Додаток ВП «Розрахунок податкових зобов’язань за період, у якому виявлено помилку(и)» змінено аналогічно до форми декларації з податку на прибуток, а саме:

Додаток АМ «Інформація щодо нарахованої амортизації» доповнено новим рядком «А4.1», що заповнюється під час розрахунку амортизації за прямолінійним методом щодо основних засобів 4 групи, з використанням мінімально допустимого строку амортизації відповідно до п.43 підрозділу 4р. ХХ ПКУ.

Додаток ЦП «Операції із цінними паперами» доповнено наступними рядками: